Barve eteričnih olj

 

aromaterapijaBarve vplivajo na naše razpoloženje, saj nihajo z določeno frekvenco. Barve nosijo sporočilo: rdeča obleka na primer deluje energično, sporoča, da smo odprti, zapeljivi, samozavestni. Na ta način delujejo tudi eterična olja rdeče barve: vrtnica, ilang inlang, pelargonija. Poglejmo si, s katerimi barvami povezujemo določena eterična olja.

 

 

Rdeča – jang, ogenj, Mars

Rdeča je element ognja in barva prve čakre. Povezujemo jo z genitalijami in reproduktivnimi organi, krvjo in cirkulacijo. Predstavlja energijo, nevarnost, živost in seksualnost. Eterična olja, ki odsevajo rdečo barvo, so: črni poper, cedra, jasmin, benzoin, žajbelj, mira, vrtnica, ingver in timijan.

 

Oranžna – jang, ogenj, Mars/Jupiter

Oranžna je barva druge čakre in vlada področju spodnjega dela hrbtenice, črevesju, trebuhu in ledvicam. Je barva občutkov in senzacij, dviguje samozavest, povezujemo jo z družabnostjo, ambicijami, navdušenjem. Eterična olja, ki odsevajo oranžno barvo: benzoin, kardamom, majaron, neroli, bergamotka, pomaranča, pačuli, bor, mandarina, kumina, ingver, cedra, sandalovina, cipresa.

 

Rumena – jang, ogenj, Merkur

Je barva tretje čakre (solarni pleksus) – ki vpija naša čustva. Vlada trebušni slinavki, vranici, trebuhu, jetrom, žolčniku, prebavnemu in živčnemu sistemu. Je barva intelekta in ega. Eterična olja: bergamotka, kardamom, citronela, limona, limonska trava, grenivka, bazilika, janež, sandalovina, čajevec, vetiver, petitgrain, ingver, vanilija.

 

Zelena – jin, voda, Venera

Je barva miru in zdravljenja, povezana je s srčno čakro. Vlada srcu, ramenom, prsnemu košu in pljučem. Predstavlja harmonijo in razumevanje, zrelost, ljubezen, radodarnost, sočutje, dajanje. Blaži glavobol in umirja čustva. Eterična olja: melisa, roževina, palmarosa, geranija, evkalipt, meta, limona, bergamotka, petitgrain, majaron, origano, čajevec, cipresa, brin.

 

Modra – jin, zrak, Pluton

Modra je barva grlene čakre in vlada področju vratu, pljuč, rokam. Je mirna in hladna, povezujemo jo s komunikacijo, vero, iskrenostjo, izražanjem misli, jezikom in podobami, nežnostjo. Pomaga nam, da povemo tisto, kar mislimo. Eterična olja: kamilica, majaron, mirta, bor, rožmarin, ožepek, cipresa, mandarina, evkalipt, muškatna kadulja.

 

Indigo – jin, zrak, Pluton/Uran

Je barva šeste čakre in vlada žlezam z notranjim izločanjem, hrbtenici, spodnjemu delu možganov, očem in sinusom. Predstavlja duhovnost, predanost idealu, oči duše, intuicijo.

Eterična olja: čajevec, lovor, klinčki, mirta in cimet.

 

Vijolična – jin/jang, zrak/ogenj, Neptun

Je barva sedme čakre in predstavlja intuicijo. Pomirja čustva in je barva za meditacijo.

Povezujemo jo z religioznostjo, inspiracijo, kreativnostjo, humanitarnostjo in predanostjo.

Eterična olja vijolične barve so: brin, sivka, kadilna bosvelija, ožepek, grenivka, bazilika, pačuli, sandalovina in žajbelj.

 

Rjava – jang, zemlja, Venera

Zemeljska barva, ki nam pomaga, da se osredotočimo in umirimo. Eterična olja: sandalovina, pačuli, vetiver, cimet, cedra.

 

Črna – jang, zemlja

Hladna, težka, intenzivna barva, sporoča introvertiranost. Eterična olja: pačuli, vetiver.

 

Bela – jin, voda/zrak, Luna

Nevtralna, mirna, čista. Eterično olje: meta.

 

Z barvami eteričnih olj se lahko poigramo tako, da z njimi poudarimo svoj osebni stil (kombiniramo eterična olja in barve obleke) ali obarvamo prostor (soba, ki je pobarvana rumeno, bo še intenzivnejša, če bomo prostor odišavili z eteričnim oljem limone). Prav tako lahko z naravnimi barvili obarvamo svojo kozmetiko, za terapevtski in estetski učinek. Več o tem si lahko preberete na http://www.magnolija.si/blog/2012/05/cudovitisvet-barv-iz-narave/.

 

Avtorica: Nina Medved, aromaterapevtka

www.magnolija.si

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.