Varna uporaba eteričnih olj

 

etericna olja varna uporabaVarna uporaba eteričnih olj je zelo pomembna. Eterična olja so 70-100 krat bolj koncentrirana od sušenih zelišč. 1 kapljica lahko vsebuje več kilogramov ali ton rastline, zato moramo z njimi ravnati spoštljivo.

 

 

 


Primerjava: za 500 g eteričnega olja melise, so potrebne 3 tone rastline.
Iz 45 limon, dobimo 15 ml eteričnega olja limone.
Iz 13,5 kg cvetov sivke, dobimo 15 ml eteričnega olja sivke.
Iz 90,7 kg melise, dobimo 15 ml eteričnega olja melise.

Bazno olje

Priporočeno je redčenje eteričnih olj z baznim oljem. Bazno olje je lahko katerokoli hladno stisnjeno rastlinsko olje (mandljevo, oljčno, kokosovo, jojobino) ali maslo (karitejevo, kakovovo in druga). Odvisno od namena in tipa kože. Pozorni moramo biti pri učinkih določenih baznih olj. Kokosovo olje hladi, med tem ko oljčno olje greje.
Z uporabo baznega olja olajšamo eteričnemu olju absorpcijo, hkrati pa z nanosom na večjo površino kože povečamo učinek.

Test občutljivosti

Pred prvo uporabo vedno naredimo test preobčutljivosti. To pomeni, da manjšo količino eteričnega olja, ki smo ga predhodno redčili, namažemo na predel, kjer je koža bolj občutljiva, na primer na podlaht in spremljamo nekaj ur. Če pride do pordelosti ali izpuščaja, mesta ne izpiramo z vodo, ker s tem le povečamo delovanje eteričnega olja, temveč raje izdatno namažemo z baznim oljem. V prihodnje potem bolj redčimo in ponovimo postopek ali pa se določenega eteričnega olja izogibamo. Včasih je krivec lahko tudi bazno olje, zato preizkusimo tudi tega.

Redčenje in koncentracije


Dojenčki in malčki: 1-2 kapljici na 30ml baznega olja (0.2-0.3%)
Otroci: 1 kapljica na 5ml baznega olja (1%)
Odrasli: 1-5 kapljic na 5ml baznega olja (1-5%)
Masaža: 15%-30% koncentracija
(Približno 600 kapljic eteričnega olja znaša 30ml) Ob določenih težavah je potrebno slediti protokolom, kjer so koncentracije lahko tudi močnejše.


Vedno začnemo po opisanem razmerju ter po potrebi dodajamo kapljice eteričnega olja, če prvotna koncentracija ni zadostovala.


Določena eterična olja, kot so SIVKA, KADILNA BOSVELIJA, ČAJEVEC in nekatera druga, so zelo nežna in jih lahko nanašamo tudi manj redčena.


Zelo pomembno je, da uporabljamo eterična olja TERAPEVTSKE KVALITETE in da preberemo navodila na embalaži. Nekatera olja so ''vroča'' in pri teh je še toliko bolj pomembno redčenje. Pozorni moramo biti tudi na način uporabe. Niso vsa eterična olja primerna za interno uporabo, prav tako niso vsa primerna za aromatično.

Avtor: Maja Jakša

 

Vir: www.etericnaolja.com

Foto: splet

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.