Askorbinska kislina ni isto kot naravni vitamin C

 

askorbinska kislina vitamin c

Ali nam vitamin C v obliki askorbinske kisline koristi ali škoduje? V skoraj vseh prehranskih dopolnilih vitamina C se nahaja askorbinska kislina, sintetična oblika vitamina C, ki pa je v naravi ne najdemo. Ustvarjajo jo v laboratoriju. Naravni vitamin C in askorbinska kislina nista ista učinkovina. Piše: Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka.

 

 

Askorbinska kislina je samostojna molekula, izvzeta stran od drugih pomembnih elementov, ki skupaj tvorijo naravni vitamin C. Celotne molekule vitamina C se nahajajo edino v plodovih oz. v naravnih virih. Poglejte si prispevek v oddaji Dobro jutro

Da lahko naše telo uporabi vitamin C ( močan antioksidant in vitamin), nujno potrebuje tudi druge elemente. Če v svoje telo vnašamo le askorbinsko kislino, s tem močno obremenimo svoja ledvica, saj telo askorbinske kisline ne more absorbirati in jo želi izločiti. Askorbinsko kislino dodajajo sokovom, ustekleničenim čajem in drugim živilom, da uničijo slabe bakterije. Vendar pozabljajo, da askorbinska kislina uniči tudi tiste dobre, probiotične bakterije, s čimer uničujejo zdravo prebavno floro ljudi.

Prav tako askorbinsko kislino sintetizirajo iz koruznega sirupa. In gensko spremenjena koruza ni daleč stran od naših krožnikov. Saj veste, če na hrani ni posebej označeno, da ni gensko spremenjena, potem kdo ve, koliko GSO koruze vnašamo v svoje telo.

 

Kako naj si torej v želji, da se izognemo gripi in prehladu, izboljšamo delovanje imunskega sistema?

Naravni vitamin C najdemo v sadju in zelenjavi, ki ju toplotno ne obdelujemo. Poleg tega naša živila, četudi ekološko vzgojena, danes vsebujejo veliko manj hranil, kot so jih vsebovala včasih. Vsako leto bolj upada vsebnost mikrohranil v nepredelanih živilih.

Samo naravni vitamin C, ki se nahaja v rastlinah, vsebuje tudi polifenole, molekule, ki pomagajo pri učinkovitosti vitamina C.

Zelo pomemben pri absorbciji vitamina C je vitamin P

 

Vitamine P pravilno imenujemo flavonoidi ali bioflavonoidi.

Glavne značilnosti vitamina P izhajajo iz njegove funkcije antioksidanta. Nevtralizira proste radikale in preprečuje oksidacijo celic, zaradi česar prihaja do staranja, oslabljenega imunskega sistema in številnih bolezni. (rak, Parkinsonova bolezen, vnetja, alergije, tesnobnost, depresija, debelost, zakisanost telesa, pomanjkanje železa…).

Pomaga preprečiti prehlad in gripo, zmanjšuje vnetja in pospešuje pretočnost krvi. Močno pripomore k absorbciji železa.

Pospešuje nastajanje glutationa, najmočnejšega antioksidanta.

Nujno potreben je za delovanje vitamina C, ki ga vsi poznamo kot močnega zaščitnika imunskega sistema. Skupaj z vitaminom C tvorita najboljši dvojec.

 

 Kje dobimo največ organskega vitamina C?

Velika vsebnost vitaminov P in C se nahaja v ayurvedskem plodu indijska kosmulja. V izdelkih iz plodu se razmerja med vitaminoma dopolnjujejo in tako zagotavljajo najboljši učinek. Izjemno dobro deluje tudi pri herpesu, alergijah in drugih virusih.

Večina ljudi dobi dovolj flavonoidov iz prehrane, ki vključuje veliko sadja in zelenjave. Pomembno pa je vedeti, da kuhanje in predelava živil zmanjšata koncentracijo teh pomembnih snovi. Veliko flavonoidov vsebujejo črni ribez, grenivka, limona, česen, čebula in kot zmagovalni, plod indijske kosmulje.

 

Kdaj je priporočljivo poseči po dodatkih vitaminov?

V obdobju, ki prihaja, ko razsajajo gripe in prehladi, je pametno poseči po dobrih prehranskih dopolnilih, ki nam okrepijo imunski sistem in zaradi česar se lahko zelo dobro ubranimo pred bakterijami in toksini, ki napadajo naše telo. V tem času potrebujemo večje količine organskih vitaminov in mineralov. Paziti moramo, da izberemo organske vitamine, pridobljene iz zelišč ali plodov, ki ne vsebujejo le sintetično pridobljenega vitamina, kot je npr. askorbinska kislina.

Askorbinska kislina, ki se v večini nahaja v vseh prehranskih dopolnilih, ni sposobna za absorbcijo v naše celice, saj izdelki, ki jo vsebujejo ne vsebujejo bioflavonoidov. Vsak vitamin se bolje absorbira , če ga zaužijemo skupaj z drugimi vitamini in minerali, ki niso laboratorijsko predelani.

 

Tudi pri nas, v vseh Sanolaborjih, se že dobijo organski, ayurvedski prehranski dodatki Nutralistic, pridobljeni iz zelišč ali plodov, ki jih pri zdravljenju uporabljajo tudi ayurvedski zdravniki v Sloveniji – Termana Laško…

Vsako zelišče vsebuje vitamine in minerale, ki so najbolj priporočljivi za določeno težavo. Vedeti moramo, da ayurvedska zelišča ne delujejo le lokalno na odstranjevanje simptoma, vendar odpravljajo vzroke težav. Ko odpravimo vzrok, izgine tudi posledica.

 

Nakupujmo lokalno, ekološko pridelano hrano. Ne pozabimo na zeleno solato, slive, jabolka, hruške, buče, zelje, cvetačo, brokoli, lečo, bob, čičeriko, fižol in grah. Pripravljajmo si sveže sokove iz korenja, peteršilja, špinače, ingverja in limone. Ne pozabimo na joto z lovorjem, kumino in malo prosene kaše. Uživajmo v svežih solatah in zelenjavnih juhah.

 

RECEPT ZA SMOOTHIE Z VELIKO VITAMINOV P IN C

V mešalnik vlijte 1dcl kokosove vode, dodajte opran šop špinače, majhno koreninico ingverja, polovico grenivke, polovico zelenega jabolka in in izvleček indijske kosmulje.

Vse skupaj dobro zmešajte. Prelijte v kozarec in uživajte v napitku, polnem antioksidantov.

 

Avtorica: Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka

Center prehranske terapije Holistic

www.holistic.si

 

Foto: Freedigitalphotos.net

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.