Jejte borovnice za daljše življenje

 

borovnice

Včasih živila, ki so zdrava, niso tako privlačna večjemu številu ljudi. Borovnice so pri tem izjema, saj so tudi hkrati zelo okusne in polne koristnih hranljivih sovi. Borovnice so resnično superhrana iz več razlogov. Zaradi svojih antioksidativnih lastnosti pa borovnice preprečujejo poškodbe DNK in s tem pripomorejo z zmanjšanju možnosti za nastanek raka in drugih kroničnih bolezni, ki zmanjšujejo življenjsko dobo.

 

Borovnice lahko zadovoljijo našo potrebo po sladkem, pa vendar pri tem zaradi nizke vsebnosti sladkorja in nizkega glikemičnega indeksa ne povzročajo pretiranega naraščanja krvnega sladkorja. Polne so zdravih vlaknin, ki izboljšujejo prebavo in pomagajo pri izgubi kilogramov. Borovnice so tudi neverjetno bogate z vitamini, minerali in bio-aktivnimi sestavinami kot so antocianini, ki imajo močne antioksidativne lastnosti. Prav ta močna kombinacija hranil je ta, ki vodi do velikih koristi za zdravje ter, glede na nove študije, lahko vpliva celo na daljšo življenjsko dobo.

Dolgoživost in DNK

Čeprav obstaja veliko bolezni, ki lahko pripomorejo k prezgodnji smrti, je glavni vzrok pri teh težavah DNK in obnavljanje DNK. DNK – deoksiribonukleinska kislina je prisotna v vsaki celici našega telesa in tekom življenja veliko stvari (kot so bolezen, izpostavljenost okoljskim toksinom ali sam proces staranja) lahko poškoduje naš genetski material. Sprva so celice sposobne popravljati DNK, vendar pa s starostjo postanejo pri tem manj učinkovite. To se kaže v DNK, ki je nepravilna ali poškodovana, to pa lahko povzroči težave kot so rak in druge bolezni, ki močno zmanjšajo življenjsko dobo.

Vendar pa lahko močne antioksidativne lastnosti borovnic pomagajo preprečiti ta proces in zmanjšajo tveganje za poškodbe in pomanjkljivosti DNK, ter tako izboljšajo možnosti za izogibanje številnim kroničnim boleznim, ki skrajšujejo življenjsko dobo.

 

 

Kaj borovnice lahko naredijo

Zaradi njihove visoke vsebnosti antioksidantov, lahko izvlečki iz borovnic pomagajo pri popravilu poškodovane DNK in zmanjševanju oksidativnega stresa v celicah, ter lahko pomagajo do te mere, da se zmanjšajo tudi možnosti za nastanek raka in kroničnih bolezni, ki zmanjšujejo življenjsko dobo.

Zdi se, da so borovnice pri tem neverjetno učinkovite, saj so v skupni študiji ameriškega ministrstva za kmetijstvo in drugih raziskovalnih organizacij znanstveniki ugotovili, da lahko dnevno uživanje borovnic in vsebujočih antioksidantov, lahko poveča življenjsko dobo za celo 28%, kar pomeni v povprečju 22 let.

To je zato, ker se je rastlina borovnice skozi čas razvila do te mere, da se lahko prilagodili različnim okoljskim obremenitvam, kot so suše, visoke in nizke temperature in drugim stvarem, ki jo lahko ogrožajo.

Ko pojemo sveže in okusne plodove borovnice, lahko s pri tem izkoristimo koristne sestavine, ki jih daje borovnica in s tem:

  • Zaščitimo živčni sistem, vključno z možgani
  • Zaščitimo celice v telesu pred poškodbami DNK zaradi prostih radikalov
  • Zmanjšamo možnosti za nastanek raka in kroničnih bolezni kot so bolezni srca

Nedavne raziskave so tako pokazale, da redno uživanje borovnic - kar povečuje vnos antioksidantov - lahko zmanjša celične in DNK poškodbe in preprečuje nastanek številnih kroničnih bolezni. Končni rezultat tega pa je dramatično povečanje kakovosti in dolžine življenja.

 

Vir: Natural News

 

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.