Vitamini in minerali - niso vsi enaki

 

vitamini in minerali

 

 

Sodobna znanost je dokazala, da zdravo telo za svoje delovanje potrebuje različne vitamine in minerale. Vse vrste živih bitij se na pomanjkanje le enega izmed njih, odzovemo enako – z boleznijo.

 

 

Zdravje telesa je odvisno od sestave tkiv in celic. Odpornost in delovanje imunskega sistema sta odvisna od stopnje vitaminov in mineralov, ki jih imamo v celicah.

Komercialni interesi so hitro spoznali pomen teh ugotovitev. Ugotovili so, da če so minerali in vitamini tako pomembni, potem bomo tudi ljudje vedno bolj stremeli k višjim vrednostim v našem telesu.

Vitamine in minerale so začeli izolirati in koncentrirati v tabletke, zaradi večjih zaslužkov ustvarjajo sintetične različice. Te tabletke vam nato prodajajo kot najboljše vire določenih vitaminov in mineralov.

Res je, potrebujemo vitamine in minerale, vendar ne kakršnihkoli.

 

Minerali

Razlikovati moramo med organskimi in anorganskimi minerali. Zelo pomembno je, da vemo, kakšna je razlika pri jemanju organskih in anorganskih mineralov.

V zemlji se nahajajo minerali v anorganski obliki, ki niso sposobni za prebavo v našem organizmu.  Rastline imajo sposobnost pretvarjanja anorganskih mineralov v organske, ki so sposobni za absorbcijo v naše celice in so za naše delovanje življenjsko pomembni.

Rastline iz tal posrkajo anorganske minerale in jih s pomočjo fotosinteze pretvorijo v organske minerale, katere lahko naše telo uporabi.

Anorgansko minerali nam delajo več škode kot koristi, saj se nalagajo v našem telesu ter povzročajo številne težave (kalcinacija, ateroskleroza, ledvični kamni…)

Organski minerali se v naše celice absorbirajo kot hrana in so sestavni del celic ter tkiv.

Človek ne more živeti od zemlje in blata, kljub temu, da vsebujeta minerale.

 

            vitamini

 Če si želite najboljše za svoje zdravje, pozabite na anorganske minerale in sintetične vitamine. (Foto: Freedigitalphotos.net)

 

Nihče ni dokazal, da dodajanje anorganskih mineralov izboljšuje zdravje. Dejansko dokazi kažejo ravno nasprotno. Tablete mineralov, ki se prodajajo v lekarnah in trgovinah z zdravo hrano, lahko vsebujejo anorganske minerale. Že manjši odmerki le teh povzročajo številne zdravstvene težave. (npr. le majhna količina anorganskega kalcija s sintetičnim vitaminom D je potrebna za nastanek kalcifikacije ledvic in delno zaprtje).

Zagotovo poznate jod. Anorganski jod je smrten. Element jod se že vrsto let uporablja za preprečevanje golše. Večina današnje soli je jodirana, dodan ji je anorganski jod –  v manjših količinah. Če uživamo anorganski jod, ki ni vezan na hrano, lahko s prekomernim uživanjem trajno poškodujemo ščitnico. Naravnega, organskega, aktivnega joda, ki se že naravno nahaja v soli, ne moremo predozirati, saj se vse naravne, organske snovi po naravni poti izločijo iz telesa z urinom.

Pravi vir joda je npr. le naravna hrana. Organski jod v živilih je veliko bolj učinkovit, kot anorganski jod (za preprečevanje golše…).

Enake so zgodbe z vsemu drugimi minerali. Vsak anorganski mineral ima zaradi pridelave dodane določene toksine. Ob dodajanju takšnih dodatkov z domnevo preprečevanja določene bolezni, še ustvarjamo resnejše simptome in težave. Npr. izogibajte se natrijevemu kloridu, znanemu kot jedilna sol.

Za naše zdravje se moramo izogniti anorganskim mineralom v kakršnikoli obliki. Prav tako je za naše zdravje škodljiva uporaba organsko pridobljenih vitaminov in mineralov, katerih rastline so bile škropljene z anorganskim arzenom.

Zagotovite si minerale iz rastlinskega sveta, iz vedno ekološko neoporečnih rastlin. Takšne minerale bo vaše telo najbolj učinkovito uporabilo in so primerni za preprečevanje številnih težav.

 

Vitamini

Veliko dejstev v zvezi z minerali, drži tudi za vitamine.

Vrednost vsakega vitamina je odvisna od tega, kako je kombiniran. V svoji ekološki kombinaciji vitamini ne povzročijo toksičnih reakcij. V prevelikih odmerkih pa izolirani vitamini povzročajo resne posledice. Prav tako so dokazali, da dodajanje sintetičnih vitaminov v človeku vzbuja le lažen občutek, da v svoje telo vnašamo nekaj dobrega. V resnici pa si na dolgi rok le škodimo.

Če si želite najboljše za svoje zdravje, pozabite na anorganske minerale in sintetične vitamine.

Za nadomestek si izberite izdelke, pridobljene iz naše narave. Ne pozabite, organski minerali in naravni vitamini so za naše zdravje izjemno pomembni.

 

Avtorica: Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka

Center Holistic

www.holistic.si

 

 

 
 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.