Ni nam vseeno - projekt, ki razkriva, kateri aditivi se nahajajo v prehranskih izdelkih

 

ni nam vseenoProjekt "Ni nam vseeno!" je namenjen vsem nam, ki si želimo več informacij o dodatkih (aditivih), ki se nahajajo v naših pijačah in prehrambenih izdelkih. Na spletni strani so objavljeni podatki o nevarnosti posameznih aditivov, obenem pa se na njej dopolnjuje zbirka podatkov o izdelkih, ki te aditive vsebujejo. V tem nepridobitnem projektu sodelujejo prostovoljci, ki sporočajo nove izdelke ali njihove spremembe. S projektom želimo ozavestiti potrošnike, da kupujejo premišljeno in izbirajo izdelke, ki so zdravju prijaznejši.Veliko dodatkov je za zdravje povsem neškodljivih, veliko pa je žal tudi takih, ki so za naše telo popolnoma nepotrebni in lahko predstavljajo tveganje za naše zdravje.

Nekateri izmed dodatkov (predvsem mnogo tistih, ki so na naši spletni strani označeni z rdečim križcem) so prepovedani v mnogih državah, za nekatere pa obstajajo jasni dokazi o škodljivosti, a so še vedno zakonsko dovoljeni v predpisanih količinah.

Predvsem moramo kot potrošniki biti pozorni na razna zavajanja s strani proizvajalcev, saj namesto "zloglasnih" E-jev na izdelke raje napišejo kemijska imena dodatkov, ki pa jih potrošniki premalo poznamo.

Obenem je pri tem potrebno posvečati posebno skrb otrokom, saj za njih veljajo drugačni pogoji kot za odrasle.

Glede na njihovo manjšo telesno težo v svoj organizem dobijo večje količine raznih dodatkov, proizvajalci pa se predvsem trudijo pridobiti njihovo pozornost z raznimi škodljivimi oz. celo izredno nevarnimi barvili v mnogih pijačah in sladkarijah.

Upam, da vam je projekt všeč, da so podatki, ki so dostopni na naših spletnih straneh koristni in da boste še naprej podpirali naše delo.

 

Spletna stran projekta »Ni nam vseeno!«: http://www.ninamvseeno.org/

 

Pridružite se nam lahko tudi na Facebooku: Ni nam vseeno

 

Jan Gams

Vodja projekta

 

aditivi 1

 

aditivi 2

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.