Obvezna oprema pri nakupovanju

 

nakupovanjeV sodobnem času, ko gremo v trgovino, bi bilo dobro s seboj imeti obvezno opremo, ki vključuje: Plonk listek in povečevalno steklo. Šalo na stran, a ti dve preprosti zadevi vam lahko olajšata nakup in tako kupite bolj zdrave izdelke brez dodanih aditivov. Če na embalaži piše brez konzervansov, ni še nujno, da je izdelek tudi brez aditivov. Zakaj plonk listek? Zato, da imate na njem napisane najbolj škodljive aditive, ki se začenjajo z E-ji.

 

Tako bi preprost plonk listek, ki ga lahko spravite v denarnico, vključeval spodnji zapis:

 

  Med najbolj pogosto uporabljane in najbolj nevarne aditive spadajo:

  • razna sintetična barvila (iz skupine barvil E100 do E199)
  • E210 do E213 – benzoati
  • E249 do E252 – nitriti
  • E319, E320 in E321 – TBHQ, BHA in BHT
  • E620 do E622 – glutaminati
  • E950 do E954 – umetna sladila (aspartam, acesulfam K, ciklamat in saharin)

 

In zakaj povečevalno steklo? Preprosto zato, da boste lažje brali etikete. Proizvajalci se znajdejo in tako v več jezikih napišejo sestavine, črke pa so tako majhne, da jih je muka prebrati brez povečevalnega stekla.

Sicer pa so proizvajalci hrane našli še druge načine, ki lahko potrošnika zavedejo. Lepše se sliši barvilo karmin, kot pa barvilo E120. Ali pa stabilizator natrijev difosfat namesto E450. Ali pa natrijev glutaminat namesto E621. In tudi uravnalec kislosti natrijev acetat namesto E262. Kje so bili vsi ti dodatki navedeni? Na embalaži piščančjih čevapčičev.

Torej v roke povečevalno steklo in berite etikete. Veliko o informacij različnih prehranskih aditivih si lahko preberete na spletni strani www.ninamvseeno.org. Tu boste našli seznam vseh aditivov, ki se uporabljajo v prehranski industriji, ob navedbi vsakega pa tudi piše kakšnega izvora so in koliko so »zdravi«.

 

Vir: www.skrivnosti-sveta.com

 

Foto: Freedigitalphotos.net

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.