Terapije brez zdravil zmanjšujejo bolečine pri hospitaliziranih pacientih

 
nurseNetradicionalne terapije lajšajo bolečine širokemu krogu hospitaliziranih pacientov in to celo do 50% pacientom, kažejo podatki prve tovrstne raziskave, objavljene v strokovni publikaciji Journal of Patient Safety.
Študija kaže, da ima bolnišnični program integrativne medicine pomemben vpliv na področju, kjer je obvladovanje bolečine glavni izziv in imajo lahko tradicionalna zdravila negativne posledice.

 

V grobem okrog 80 % pacientov poroča o pojavu zmerne do hude bolečine po operaciji, pravi dr. Gregory Plotnikoff, eden od avtorjev študije in direktor za medicino Penny George inštituta za zdravje in zdravljenje pri bolnišnici Abbot Northwestern.


»Trudimo se, da bi omogočili učinkovit nadzor in lajšanje bolečine, s tem da se poskušamo izogniti nekaterim nezaželenim učinkom opiodidnih zdravil, kot so respiratorna depresija, slabost, zaprtje, omotica in padci.«
 

Študija je vključila 1.837 pacientov v bolnišnici Abbot Northwestern, ki so bili sprejeti na kardiovaskularnem oddelku, kirurgiji, ortopediji, onkologiji in ginekologiji, oddelku za kirurgijo hrbtenice in na fizioterapiji med 1. januarjem 2008 in 30. junijem 2009. Svojo bolečino so ustno ocenili s pomočjo lestvice od 0-10 pred in po terapijah.
 

Terapije so vključevale nefarmacevtske storitve kot so »mind-body« terapije za doseganje večje sprostitve, akupunktura, akupresura, terapije z masažo, »healing touch« terapija oz. terapija zdravilnega dotika, terapija z glasbo, aromaterapija in refleksologija. Študija je bila objavljena v strokovni publikaciji Journal of Patient Safety, 5. marca 2010.


»Naša raziskava iz resničnega sveta kaže, da te terapije učinkovito zmanjšujejo bolečino pri več kot 50% pacientov iz številne populacije pacientov. Poleg tega so lahko te terapije klinično implementirane v določenem realnem času, ob upoštevanju operativnih in finančnih omejitev znotraj bolnišnice z oskrbo pacientov po posegih (acute care ang.).« navaja dr. Jeffery A. Dusek, direktor za raziskave na George Inštitutu.


»Mislim, da bomo ugotovili, da bodo integrativni pristopi k lajšanju in obvladovanju bolečin v času okrevanja v bolnišnici pripomogli k večjemu zadovoljstvu pacienta in tudi k boljšim rezultatom in da bomo dosegli večje zmanjševanje stroškov pri pacientih, ki bodo potrebovali manj zdravil in bodo doživljali tudi manj neželenih pojavov pri svojem zdravljenju,« pravi Lori Knutson, izvršna direktorica George inštituta.

Povzeto po članku, objavljenem v reviji Science Daily (5. marec 2010)

Opomba: Ta članek nima namena nadomestiti ustreznega zdravniškega mnenja, diagnoze ali zdravstvene obravnave. Pogledi izraženi v tem članku ne odražajo nujno tudi mnenja urednikov in novinarjev revije Science Daily.

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.