Z aromaterapijo proti celulitu

celulitCelulit je kozmetična težava, ki danes prizadane večino žensk ne glede na postavo in težo. Dejavniki za njegov nastanek so med seboj povezani, zato je k odpravljanju potrebno pristopiti celostno. Poleg gibanja, zdrave, uravnotežene prehrane in pitja dovolj tekočine vam pri tem lahko na povsem naraven način pomaga aromaterapija.

 

 

Ključni vzroki za nastanek celulita so slaba prekrvavitev, poškodovana vezna tkiva in oslabljene celične stene, hormonsko neravnovesje, pomanjkanje gibanja, uživanje nepravilne prehrane in pitje premalo tekočine. Celulit je izredno težko popolnoma odpraviti, a s pomočjo aromaterapije ga lahko vsaj omilite in poskusite preprečiti nastanek novega. Pri tem je ključna izbira pravih olj in eteričnih olj.

 

Hladno stiskana olja vsebujejo esencialne maščobne kisline, ki so eden ključnih gradnikov kožnih celic in pomembne za pravilno delovanje kože, da ostane zdrava, gladka in napeta. Esencialnih maščobnih kislin telo ne proizvaja samo, zato mu jih je potrebno dovajati s prehrano, prehranskimi dopolnili ali lokalno uporabo.

 

Pri celulitu je ključno spodbuditi prekrvavitev in pospešiti delovanje limfnega sistema, da preprečimo poškodbe kapilar, veznega tkiva in kožnih celic, ki so posledica delovanja prostih radikalov, in s tem tudi zastajanje vode in limfne tekočine pod kožo. Za to so najučinkovitejša lešnikovo olje, olje grozdnih pešk in olje muškatne vrtnice, saj spodbujajo prekrvavitev, hkrati pa delujejo kot antioksidanti.

 

Za nego proti celulitu je odlično tudi zlato jojobino olje, ki je pravzaprav tekoči vosek in kožo mehča, ščiti ter jo ohranja prožno. Nepogrešljivo pa je tudi avokadovo olje, ki zaradi majhne molekulske sestave prodre globoko v kožo, s sabo ponese tudi eterična olja in s tem poveča njihovo učinkovitost.

 

Med eteričnimi olji pri anticelulitni negi kraljujejo eterična olja ciprese, brina, rožmarina, limone, pomaranče, grenivke, zelene, ingverja in sladkega komarčka, saj kožo tonizirajo, spodbujajo prekrvavitev, delovanje limfnega sistema, izločanje vode in razstrupljanje. Nepogrešljivo je tudi eterično olje limonske trave, ki med vsemi najbolje tonizira in napne kožo in vezivna tkiva, ter eterično olje rožne pelargonije, ki hkrati uravnava delovanje hormonov, saj je hormonsko neravnovesje tudi eden od vzrokov za nastanek celulita.

 

                         aroma masaza

Odlična pomoč v borbi proti celulitu je aroma masaža z eteričnimi olji v kombinaciji z limfno drenažo. (Foto: Freedigitalphotos.net )

 

Odlična pomoč v borbi proti celulitu je aroma masaža, še posebej v kombinaciji z limfno drenažo, saj spodbudi prekrvavitev, delovanje limfnega sistema in izločanje strupov iz telesa. Za dopolnilno ali samostojno vsakodnevno nego doma pa lahko poskrbite z dobro anticelulitno mešanico, ki spodbuja prekrvavitev, krepi celične stene ter kožo tonizira in napne. Pripravite si lahko svojo ali pa preizkusite eno od spodnjih.

 

Olje proti celulitu

 

6 ml lešnikovega olja/olja muškatne vrtnice/olja grozdnih pešk

4 ml avokadovega olja

 

ali

4 ml lešnikovega olja/olja muškatne vrtnice/olja grozdnih pešk

3 ml jojobinega olja

3 ml avokadovega olja

3 kapljice eteričnega olja limonske trave

3 kapljice eteričnega olja grenivke

 

ali

2 kapljici eteričnega olja rožne pelargonije

2 kapljici eteričnega olja ciprese

1 kapljica eteričnega olja limonske trave

 

In kako pripravimo mešanice?

 

V temno stekleničko najprej dodamo eterična olja, jo zapremo in posvaljkamo med dlanmi, da se eterična olja dobro premešajo. Nato dodamo osnovna olja, zapremo in pretresemo. Oljno mešanico uporabljamo enkrat do dvakrat dnevno in jo hranimo na temnem in hladnem mestu.

 

Avtorica: Maja Šantl

www.amalu.si

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.