Kurkuma in zeleni čaj za boj proti prehladu

 

zeleni cajVeliko zeliščnih spojin deluje na zmanjšanje vnetij in okrepi imunski sistem v telesu. Dve izmed najbolj dobro raziskanih protivnetnih zelišč za imunsko krepitev, sta kurkuma in zeleni čaj. Dodajte ju na svoj dnevni režim in okrepite svoj imunski sistem ter se tako zaščitite pred prehladi, gripo in razvojem kroničnih bolezni. 

 


Prehlad, gripa, slabo počutje…pomaga počitek, veliko nesladkane tekočine, kurkuma, zeleni čaj, kalijev askorbat…Nekaj temeljnih načel za močan imunski sistem vključuje izogibanje sladkorja in okoljskih toksinov ter zmanjšanje stresa. Poleg tega skrbite za redno vadbo in imejte dobre spalne navade. Na koncu vključite še zelišča, ki krepijo imunski sistem, kot sta kurkuma in zeleni čaj ter zagotovite dodatno spodbudo, ki jo telo potrebuje za premagovanje večjih vremenskih sprememb in drugih stresorjev.

Kurkuma

Oranžna azijska začimba kurkuma se tradicionalno uporablja že stoletja v ajurvedski in kitajski medicini. Kurkumin je najmočnejša aktivna protivnetna spojina v kurkumi. Za kurkumin so dokazali, da zelo učinkovito deluje proti kroničnim vnetnim bolezenskim procesom.

Veliko azijskih kultur uporablja kurkumo v skoraj vsakem obroku. Je odlična pri anti-agingu in ima veliko ostalih zdravilnih koristi. V zahodni medicini se je šele začelo uporabljati kurkumo in raziskovati njene komponente na globljih ravneh, da bi bolje razumeli izjemne koristi kurkume. Več kot 500 študij obstaja, ki kažejo kako kurkuma pomaga pri zaščiti proti raku.

Kurkuma je močno zdravilno sredstvo. Spojine v kurkumi povečujejo ravni, vključno z glutationom, superoksidi dismutaze in katalaze. Te molekule so bistvenega pomena za telo, da se omeji povezavo z oksidativnim stresom in s tem nastale poškodbe vitalnih organskih sistemov. 

 

Kurkumin ureja zaviralne poti in sproži apoptozo – smrt rakave celice. Kurkumin zapre sposobnost rakavih celic za dodatni dotok krvi, ki jo rakave celice uporabljajo za gorivo.

Za optimalno absorpcijo kurkumina, je treba združiti kurkumo z dobrimi maščobami, kot sta kokosovo ali olivno olje. Črni poper prav tako pomaga pri delovanju kurkumina.

Za posameznike s kroničnimi vnetnimi boleznimi, kot je npr. rak, je priporočljivo, da se zdravljenje dopolni z visokim odmerkom kurkumina.  Dodatek izvlečka kurkume nam v tem času lahko zelo dobro pomaga.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je azijska pijača, ki ji je priljubljenost narasla po vsem svetu. Kot trendovsko pijačo so jo mnogi zamenjali kot zdravo alternativo kavi in drugim toplim napitkom. Raziskave so pokazale, da je zeleni čaj bogat z antioksidanti polifenoli, ki imajo izredne koristi za zdravje.

 

 

Novembra 2005 je raziskava pokazala, kako antioksidanti iz zelenega čaja, zavirajo delovanje virusa gripe in imajo sposobnost, da zavirajo okuževanje drugih, zdravih celic.

Zeleni čaj vsebuje tudi majhne količine alkilaminov, ki so prisotni tudi v patogenih mikroorganizmih. Ko pijemo zeleni čaj, imajo alkilamini lastnost, da prepoznajo bakterijske in virusne vsiljivce.

V veliko pomoč vam bo tudi kalijev askorbat z ribozo, saj bo poskrbel za dvig imunskega sistema, obilico energije in splošno boljše počutje.

Avtor: Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka

 

Vir: www.holistic.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.