Ftalati povzročajo raka na dojkah in druge resne zdravstvene težave

lak za nohte ftalatiFtalati so kemične spojine, ki se v industriji uporabljajo kot mehčala in jih lahko najdemo skoraj povsod okrog nas. V zadnjem času so raziskave in študije dokazale, da ftalati, ki imajo podobno strukturo kot naši hormoni, delujejo kot hormonski motilci izredno škodljivo na naše telo, povezani so s feminizacijo moških in dokazano povzročajo raka, predvsem raka na dojkah in raka na modih.

 

Kaj so ftalati in kje jih lahko vse najdete?

Ftalati so družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo v industriji plastike kot mehčala ali kot snovi, dodane polimerom za izboljšanje gibljivosti. Nahajajo se mnogih predmetih, ki nas obdajajo. Delujejo tako, da "mažejo" notranje gibanje molekul polimerov. Nekateri ftalati(dimetil ftalat, dietil ftalat) se uporabljajo kot topila v parfumih in pesticidih. Ftalati se prav tako pogosto uporabljajo pri izdelavi lakov za nohte, lepil in barv.

Učinki na zdravje

Nedavne študije vse bolj potrjujejo škodljive učinke ftalatov tako na človeka kot celotno okolje. Ftalati delujejo na človeško telo kot motilci hormonov, kar pomeni, da motijo ravnovesje hormonov v živih organizmih in lahko potencialno povzročijo feminizacijo moških. Ftalati so povezani tudi z poškodbami reproduktivnih organov pri fantkih ob rojstvu in z zgodnjo puberteto pri deklicah. Poleg tega je dokazana njihova rakotvornost, ki se predvsem kaže v obliki malignega raka dojk in raka na modih. Ftalati povzročajo različne nepravilnosti v tkivu mod, zmanjšani kakovosti sperme in manjšajo plodnost pri moških. Ftalati so povezani tudi z čedalje bolj razširjeno debelostjo, diabetesom in boleznimi ščitnice.

Kje vse lahko najdete ftalate?

Ftaleti se večinima nahajajo v plastični embalaži za hrano, vsebujejo jih pa tudi šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC in osvežilnikih zraka.

Kako se izogniti ftalatom?

Ftalatom se najbolje izognrmo tako, da ne uporabljamo plastike za shranjevanje hrane, plastičnih folij, ne pijemo vode iz plastenk in ne uporabljamo nobenih plastičnih izdelkov s reciklirno številko 3.

Prav tako se je dobro izogniti potrdilom o plačilu, saj so prepojeni s plastičnim premazom, ki vsebuje ftalate.

Ftalate vsebujejo tudi izdelki za osebno nego, vendar jih pri kozmetičnih izdelkih ni potrebno navajati v deklaracijah.

Preverite v bazi EWG, ali vaši izdelki za osebno nego vsebujejo ftalate in poiščite tiste, ki so brez ftalatov na www.ewg.org

Mogoče je dobra ideja, da določene izdelke za osebno nego izdelamo iz naravnih in kvalitetnih sestavin, kot so eterična olja in naravna masla kar sami.

Kupujmo hrano, pridelano brez pesticidov, saj se ftalati nahajajo tudi v njih in jo shranjujmo v stekleni ali drugi naravni embalaži.


Prepoved uporabe ftalatov

Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Izogibajte se vsem mehkim plastičnim igračam, še posebej tistim iz Kitajske in spremljajte novice ZPS o tem, katere igrače so nevarne za otroke zaradi prevelike količine ftalatov. 

Foto: Kozzi

 

Preberite še:

- Hormonski motilci

- Estrogen in rak

- Strupena plastika je še bolj strupena, kot smo mislili

- Pozor! Kemikalijo BPA (Bisfenol A) je nadomestil še nevarnejši BPS

- Štirje ftalati prepovedani na Danskem

- Naravna nega in izdelava izdelkov za osebno nego z eteričnimi olji

 

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.