Strupi v vaši nakupovalni košari

 

nakupovalna kosaraDandanes je težko slediti vsem nasvetom glede prehranjevanja, saj še na tiste, ki se skušajo zelo zdravo prehranjevati, prežijo nevarnosti. V rižu se lahko skriva arzen, v zelenjavi in polnozrnatih žitih kadmij, v morski hrani pa živo srebro. 

 

 

 

Ste pozorni, ko kupujete hrano? Se želite prehranjevati zdravo in pazite, kaj pojeste? Verjetno ne pomislite, da se poleg sladkorja ali denimo maščob v hrani lahko skriva tudi arzen. Po poročanju britanske oddaje Dispatches imajo lahko denimo številni priljubljeni izdelki iz riža, tudi riževi kosmiči, potencialno nevarno količino arzena. Riž pridelujejo na poplavnih območjih v denimo Indiji in Bangladešu. Zaradi vode se arzen, ki je v tleh, sprosti in se vpije v riž. Stopnja arzena, ki so jo našli v hrani, sicer na kratek rok ni strupena, a raziskav, kako to dolgoročno vpliva na človekovo telo, ni. Sicer lahko 80 odstotkov arzena iz riža odstranimo s primernim načinom kuhanja. Riž moramo pred kuhanjem oprati, nato pa ga moramo kuhati v veliki količini vode. Tako se arzen najlažje izloči. Po kuhanju bi morali riž še enkrat oprati v vreli vodi.
 

arzen

Arzen v riž pride skozi vodo. (Foto: Reuters)


A "nenavadne" snovi niso omejene le na riž. DailyMail poroča, da težke kovine lahko najdemo v številni drugi hrani. Kadmij naravno najdemo v skoraj vsej vrsti zelenjave in polnozrnatih žitih. Gre za kovino, ki je rakotvorna, dolgoročno pa lahko poškoduje ledvice, kjer se kopiči. Dodajajo, da če posameznik zaužije kadmij danes, bo polovica vnesene količine v njegovem telesu tudi po 40 letih.

Avtor: N.D.

Vir: www.24ur.com

 

Celoten članek lahko preberete na tej povezavi.

 

Foto: Freedigitalphotos.net

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.