Je tuna res tako zdrava?

 

zivo srebro tunaSkozi industrijsko onesnaževanje se v naravo, v zrak, lahko sprošča živo srebro. Živo srebro nato potuje po zraku in pada na zemljo, v potoke, reke, oceane in jezera. V vodi se živo srebro spremeni v metil živo srebro.To je ta tip živega srebra, ki je lahko škodljiv za naš organizem, za še nerojenega ali majhnega otroka. Ribe absorbirajo metil živo srebro, ki se nato kopiči v njih. Raven in količina srebra v ribah je odvisna od tega, kaj ribe jedo. Skoraj vse ribe in morski sadeži vsebujejo sledi metil živega srebra.

 

Vendar pa, večja kot je riba, več vsebuje živega srebra. Velike ribe predstavljajo večje tveganje (mečarica, morski pes, skuše, tune…). Živo srebro prav tako vsebujejo druge vrste rib in školjk.Tuna na splošno velja, da je zdrava hrana bogata z omega-3 maščobnimi kislinami. V resnici tuna vsebuje zelo malo omega 3 maščob ali skoraj nič. Vsebnost le teh se močno razlikuje od vrste tune, predelave tune, vlaganja in konzerviranja tune, ali je tuna v olju ali v naravnem soku…

Resnica pa je, da tuna vsebuje veliko nevarnih onesnaževalcev zaradi onesnaževanja z industrializacijo.

Živo srebro se nahaja v različnih ravneh v skoraj vseh morskih sadežih.

Nosečnice in ženske, ki bi rade zanosile, naj se izogibajo uživanja tune in velikih rib.

Živo srebro iz rib prehaja skozi posteljico in gre v možgane ter živčni sistem razvijajočega se zarodka.

Veliko raziskav je bilo izvedenih o vplivu omega-3 maščobnih kislin in zdravju srca, možganov in funkcij oči, kožnih ter drugih kroničnih vnetij. Ribe so odličen vir omega-3.

Mastne ribe, kot so tune, skuše, sardele in losos so najboljši viri omega 3. Vendar kje ribe dobijo svoje omega-3?

Dobijo jih iz alg, s katerimi se prehranjujejo. Ljudje običajno ne jemo alg, zato moramo jesti veliko zelene listnate zelenjave, lanena semena in druga rastlinska živila, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline.

 

 

Tuna predstavlja največje tveganje za naše zdravje, saj je dnevno na krožnikih številnih ljudi in predvsem otrok. Če bi jo jedli le občasno, še ne bi predstavljala takšnega problema, kot ga imamo, če jo uživamo že 2 krat na teden.

Različne vrste tune vsebujejo različne vrste živega srebra. Beli tun je dobil zeleno oceno, medtem, ko je atlantski modri tun dobil rdečo oceno. Prav tako so rdečo oceno dobili morski sadeži.


Naj vaš otrok ne pretirava z uživanjem tune. Če redno uživate vrste rib, ki vsebujejo visoke vrednosti metil živega srebra, se le to kopiči v vašem krvnem obtoku, v tkivih in znotraj celic.

Metil živo srebro se z nekaterimi pripomočki lahko odstrani iz telesa, iz celic, vendar ta proces traja zelo dolgo. Predvsem pa velja vzdržnost pri uživanju tune in drugih morskih živali.

Metil živo srebro se takoj absorbira v prebavnem traktu in povzroča alergijske reakcije, avtoimuna obolenja, kardiovaskularne težave, prebavne težave, nevrološke težave in motnje v razvoju otroka.

 

Vir: www.holistic.si

 

 

 

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.