2 parabena in ena kombinacija kemikalij prepovedana v kozmetičnih izdelkih za otroke

 

parabeni nevarniOd 01. aprila 2015 je v vseh državah EU v veljavi prepoved uporabe Propylparaben-a in Butyl-paraben-a v kozmetičnih izdelkih za otroke, mlajše od treh let. (Delna) prepoved pa velja tudi za sočasno uporabo Methyl-chloroisothiazolinon (MCI) in Methylisothiazolinon (MI) v kozmetičnih izdelkih.

 

Sporna parabena

 
Parabena, za katere velja prepoved uporabe v otroški kozmetiki, so proizvajalci uporabljali kot konzervans, največkrat v različnih hladilnih mazilih ali zaščitnih kremah za obraz. Oba prepovedana parabena sodita v skupino kemikalij, ki motijo hormonski sistem. 
 
Danska vlada je uporabo obeh parabenov v kozmetiki prepovedala že leta 2011.
 
Kot so pojasnili pri Komisiji, so se za prepoved odločili na podlagi "najslabšega možnega scenarija", saj je otroška koža zelo tanka, kar lahko povzroči prehajanje parabenov skozi kožo, še posebej, če je koža poškodovana. Dojenčki, mlajši od šest mesecev, imajo na kilogram telesne teže v primerjavi z večjimi otroci in odraslimi več kot dvakrat večjo površino kože. V prvih mesecih pa tudi pogosteje razdraženo ali poškodovano kožo (najpogosteje pod pleničko).
 
Nižje dovoljene koncentracije
 
V sklop ukrepov zagotavljanja večje kemijske varnosti sodijo tudi novi predpisi, ki določajo še dovoljene koncentracije parabenov v kozmetičnih izdelkih za odrasle, ki jih izpiramo. Dovoljena koncentracija parabenov v izdelkih kot so npr. šamponi in geli za tuširanje je po novem 0,14% (prej 0,4% pri enem dodanem parabenu oz. 0,8% pri več dodanih parabenih).
 
Ne želite, da kozmetični izdelki, ki jih uporabljate, vsebujejo sporne konzervanse? Preverite deklaracijo! Na izdelku morajo biti snovi navedene z INCI imeni in po padajočem vrstnem redu - od tiste, ki jo je v izdelku največ, do tiste, ki je v izdelku v najnižji koncentraciji.
 
parabeni nevarni
 
Parabeni - kemikalije, ki delujejo kot hormonski motilci, so še posebej nevarni za otroke.
 
Manj alergij?
 
S prvim aprilom velja tudi prepoved kombinacije Methyl-chloroisothiazolinon (MCI) in Methylisothiazolinon (MI) v izdelkih, ki jih iz kože ne speremo (npr. kreme za telo). Nižja koncentracija pa je še vedno dovoljena v izdelkih, ki jih speremo (npr. šamponi) in sicer 0,0015% v razmerju 3:1 (MCI:MI).
Že lani pa je Komisija prepovedala uporabo naslednjih sicer manj uporabljanih parabenov Isopropylparaben, Isobutyl-paraben, Phenyl-paraben, Benzyl-paraben in Pentyl-paraben v kozmetičnih izdelkih.
 
Konzervansi v kozmetiki
 
Seveda vsi konzervansi v kozmetičnih izdelkih niso nevarni. Konzervansi zagotavljajo, da so izdelki, ki jih vsak dan nanašamo na kožo neoporečni in varni. Če kozmetični izdelki konzervansov ne bi vsebovali, bi imeli večinoma zelo kratek rok trajanja, hraniti pa bi jih morali na hladnih in temnih prostorih.
 
Množično so pričeli parabene kot konzervanse uporabljati v 30ih letih prejšnjega stoletja.
 
Proizvajalci kozmetike namesto parabenov kot konzervanse vedno bolj uporabljajo alkohol, glikole in nekatere organske kisline.
 
Izdelkov, ki ne ustrezajo novim pravilom seveda ne bodo umaknili s polic, ampak jih lahko prodajajo do prodaje zalog. Berite deklaracije!
 
Vir: zps.si
 
 
Preberite še:
 
 

 

 

 

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.