Vitamin D krči fibroidni tumor maternice

 

vitamin dPomembno: Vitamin D je tako pomemben za človeško telo, da ima svoje celične receptorje in je bolj podoben homronu. Vsako leto približno 200.000 žensk prestane kirurški poseg (podatek za ZDA), ki vključuje odstranitev njihove maternice, zaradi rasti ne-rakavih tumorjev znanih kot fibroidni tumor maternice, ki se pogosto pojavijo okoli stene maternice. Vendar pa je nova študija objavljena na spletu v journal Biology of Reproduction ugotovila, da vitamin D lahko učinkovito zmanjša velikost obstoječih fibroidnih tumorjev in lahko celo pomaga preprečiti njihovo tvorjenje.


Za študijo je dr. Sunil K. Halder s kolegi testiral učinkovitost vitamina D na skupini podgan z genetsko predispozicijo za fibroidni tumor maternice. Dvanajst podgan so razdelili v dve skupini po šest, ena je prejemala stalen odmerek vitamina D vsak dan, in druga, ki ni prejemala nobenega zdravljenja. Zdravljena skupina podgan je prejemala vitamin D v količini človeškem ekvivalentu 1400 mednarodnih enot vitamina D na dan.

Potem, ko je bilo 3-tedensko obdobje študije končano, so raziskovalci opazili, da je nezdravljena skupina podgan doživela veliko razširitev fibroidnih tumorjev, medtem ko je skupina podgan na vitaminu D doživela veliko krčenje njihovih. Na splošno so bili tumorji v skupini vitamina D približno 75 odstotkov manjši od tumorjev nezdravljene skupine, kar jasno kaže na vzročno povezavo med vitaminom D in krčenjem fibroidnega tumorja.

»Rezultati študije zagotavljajo obetavno novo vodilno vlogo pri iskanju ne-kirurškega zdravljenja fibroidnih tumorjev, ki ne vpliva na plodnost,« je dejal dr. Louis De Paolo, vodja podružnice za reproduktivne vede National Institutes of Health’s (NIH) Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Ugotovitve so super novice za ženske, saj je vitamin D varen in brez stranskih učinkov, poceni in ima številne druge koristne terapevtske uporabnosti.  Namesto da bi morali opraviti invazivno-kirurški poseg, bi mnoge ženske z razvijajočim fibroidnim tumorjem, lahko imele koristi od preproste redne izpostavljenosti naravni sončni svetlobi, ali z prehranskim dopolnilom vitamina D.

Ker več kot polovici prebivalcev primanjkuje vitamina D, glede na študijo iz leta 2010, objavljeno v Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, bi večina ljudi imela koristi od dodajanja vitamina D k njihovemu zdravstvenemu regimentu. Naj gre za fibroidni tumor maternice, težave s srcem, kronične okužbe in bolezni, nevrološke težave, bolezni dihalnih organov ali kožnih bolezni je naravni vitamin D pokazal, da zagotovi terapevtske koristi brez negativnih stranskih učinkov.

Avtor: Andrej

 

 
 
 
 
Foto: Kozzi
 
 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.