Peteršilj dokazano ščiti pred rakom

 

petersiljPeteršilj je veliko več kot samo zeleni okras na krožniku. Vsebuje pravo bogastvo zdravih hranil - od vitamina A in C do folne kisline, flavonoidov in eteričnih olj. Prav slednja dokazano ščitijo pred rakom.

 

 Obstaja kopica razlogov, zakaj bi moral biti peteršilj del vaše prehrane. Študije so pokazale, da eterična olja, ki jih vsebuje, dobesedno preprečujejo pojav tumorjev, še posebej v pljučih. Vsekakor bi ga recimo morali uživati kadilci, saj je bilo v posebni študiji, ki so jo opravili prav z njimi, dokazano, da lahko z njegovim uživanjem pri sebi zmanjšajo tveganje, da jih preseneti rak.

 

petersilj

Ščiti pred rakom, zavira staranje, preprečuje kap. S peteršiljem se res izplača okrasiti svoje obroke. (Foto: Kozzi)

 

Eden najboljših virov vitamina C

Eterična olja delujejo tudi antioksidantno; peteršilj pa lahko pravzaprav označimo za še posebej antioksidantno živilo, ker vsebuje še zelo močne antioksidante flavonoide, poleg tega imata takšno delovanje v telesu še njegova vitamina A in C. Peteršilj pravzaprav spada med najboljše vire vitamina C. Vitamin C ni le antioksidant, deluje protivnetno in krepi imunski sistem. Preprečuje prehlade in dokazano pomaga recimo pri kroničnem vnetju ušes. Poleg tega uživanje peteršilja ščiti še pred naslednjimi nadlogami: ateroskleroza, sladkorna bolezen, astma, osteroartristis in revmatoidni artritis. Pomaga tudi, če se s temi tegobami že spopadate.

Avtor: L.E.

Vir: www.vizita.si

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

Foto: Freedigitalphotos

 

 

 

 

 

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.