Ajurveda

 

ajurvedaAjurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije, izvaja pa se tudi v drugih delih sveta kot oblika komplementarne in alternativne medicine zdravilstva. Beseda Ayurveda je v sanskrtu sestavljena iz besede »āyus«, kar pomeni »življenje« in »veda«, kar pomeni »znanje« ali »znanost«. Ajurveda ali v prevodu znanje o življenju pokriva štiri aspekte človeka: dušo, um, čustva in telo.

 

To pomeni, da človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo in mu pomaga živeti zdravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.

 Razvijajoč se skozi zgodovino, ajurveda ostaja vpliven zdravstveni sistem v Južni Aziji, ki ga vse bolj podpira indijska vlada in velja kot nadgradnja uradne alopatske medicine, na Zahodu pa se zanimanje zanjo vse bolj povečuje. Organizacija WHO jo je uradno priznala leta 1977. V preteklosti se je prenašala preko družinske dediščine, od očeta na sina, danes pa je uraden študij na indijskih univerzah. Obsega pet let in pol študija uradne alopatske medicine, potem sledi še triletna specializacija v ajurvedi. V nasprotju z uradno medicino, kjer nove hipoteze in spoznanja ves čas podirajo stare teorije, ostajajo osnovni principi ajurvede skozi tisočletja enaki, saj temeljijo na univerzalnih zakonih narave in medsebojni interakciji človeka z naravo. V zahodnem svetu, se nekatere njene metode, kot npr. zdravilna zelišča, masaža in joga uporablja tudi posamično izven ajurvedskega sistema. Ajurveda se ne more obravnavati povsem znanstveno objektivno, saj obravnava človeka holistično in daje večji pomen in vpliv na zdravje nefizičnemu faktorju ter je neločljivo povezana z duhovnimi principi Ved. Za naukom se skriva poseben način življenja, ki ga sestavlja določen način prehrane, dnevni ritem in cikel aktivnosti, redna in zmerna telesna vadba - joga, vsakodnevne meditacije, sproščanje ter dihalne in ostale tehnike, ki bi naj človeku pomagale harmonizirati um, telo in duha.

 

 

Ajurvedski tretma

Ajurveda in bolezen

Po mnenju indijskih ajurvedskih zdravnikov se vsaka telesna sprememba najprej začne v zavesti, šele nato se pokaže na fizičnem nivoju. Na tej osnovi so razvili program, ki sloni na štirih stebrih:

  1. telesne in dihalne vaje, ki krepijo telo, uravnovešajo um ter krepijo zavest o duši;
  2. način prehrane, ki krepi organizem in obvladuje stres;
  3. odpravljanje strupov iz telesa;
  4. meditacija, ki pospešuje duhovno zavest in osvobaja kreativni potencial.

Ajurveda zato predpostavlja tri glavne vzroke bolezni:

  1. napačna identifikacija intelekta z »jazom« in »moje«
  2. zloraba človeških čutil v smeri užitkov, želja, požrešnosti in sebičnosti
  3. neprilagojenost sezonskim spremembam narave, ki povzroča stres, oslabitev »prebavnega ognja« in neravnovesje v doshah

 Posvet z ajurvedskim zdravnikom

Zdravnik že na prvem posvetu s pacientom določi prevladujočo dosho. Koncept treh dosh razlaga, kako pet elementov, ki sestavljajo fizično materijo, dinamično kombinirajo vse procese v človeški psihologiji. Tako zrak, ogenj, voda, zemlja in eter dajejo osnovo trem dosham: Pitta je princip gibanja, ki ga sestavljata voda in ogenj; Vata je princip spreminjanja in pretvarjanja, ki ga sestavljata zrak in eter; Kapha pa je princip kohezije, ki ga tvorita zemlja in voda., tipa pulz, izmeri krvni tlak in telesno težo. Zdravnik nato pregleda pacientove oči, nohte, kožo, lase, zobe, jezik, konstitucijo ter ga izpraša o kvaliteti in količini spanja, pogostnosti menjave razpoloženj, telesni aktivnosti, želji po spolnosti, spominu in umskih funkcijah, apetitu in količini zaužite hrane, okusu za hrano, žeji, prebavi, itd. Pacient nato izpolni še obrazec o zdravstvenih težavah v preteklosti, o boleznih v družini ter o težavah, ki so ga pripeljale do zdravnika. Za manjše zdravstvene težave predlaga spremembe v prehrani, predpiše zdravilne pripravke iz zelišč ali mineralov, obsežnejši del zdravljenja pa predstavljajo razstrupljevalne metode, masaže z olji in razne druge metode zdravljenja. Ajurveda ponuja tudi celoten nabor receptov in navodil za domačo uporabo.

 Panchakarma

Panchakarma je očiščevalna terapija. Ajurveda daje velik poudarek prebavi kot ključu do zdravja. Vse bolezni izvirajo iz človeškega uma, prvi pokazatelj je porušeno ravnotežje v metabolizmu, ki je lahko po ajurvedski razlagi vzrok celo degenerativnim spremembam.

Vir: Wikipedija

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.