Aleksandrova tehnika

 

aleksandrova tehnikaAleksandrova tehnika je preprosta metoda, s katero preobrazimo naš um in telo, da lahko izboljšamo gibanje, telesno držo, ravnotežje in koordinacijo. To je veščina uporabe telesa v gibanju in v statičnih položajih na način, da v njem ne ustvarjamo stresa, napetosti, zakrčenosti.


Ta tehnika se izvaja tako, da najprej terapevt s pomočjo dotika uči telo, kako naj se poveže s svojim lastnim občutkom za lokacijo in naravno gibanje.

Prednost Aleksandrove tehnike je ta, da se je na vajah naučimo in jo nato lahko izvajamo kadarkoli, pri katerikoli naši dnevni aktivnosti. S to tehniko lahko tudi ublažimo bolečine v vratu ali drugih delih hrbtenice.

Večinoma so bolečine v vratu ali drugje posledica dolgoletnih slabih navad, saj se načina našega gibanja, kako hodimo, kako sedimo, večinoma niti ne zavedamo.

Pri masaži, jogi ali drugih terapijah lahko dosežemo kratkotrajno sprostitev mišic, bolečine začasno odpravimo, vendar pa naš vzrok za te bolečine ostane.

Ta tehnika uči telo svobodo gibanja, ki se s prakso tudi izboljša. Napredek je odvisen od tega, kako zelo smo že zakrčeni, neokretni, »trdi« in od tega, kako hitro smo se pripravljeni rešiti starih navad. Vendar pa s to tehniko ni mogoče vplivati na degenerativne spremembe hrbtenice ali sklepov (kot npr. artritis, osteoporoza), se pa lahko ublaži bolečina tudi pri takih primerih.

Aleksandrova tehnika se imenuje po Fredericku Matthiasu Alexandru, ki je bil rojen leta 1869 v majhnem mestu v Avstraliji. V mladosti se je odločil za igralski poklic. Bil je zelo uspešen, vendar je imel težave z dihanjem in vedno hujšo hripavostjo. Ker mu zdravniki niso mogli pomagati, se je začel sam opazovati in proučevati svojo držo pri raznih opravkih in v različnih duševnih stanjih. Po desetih letih proučevanja svojega telesa in drže, kot tudi drugih 1judi, je Alexander ugotovil, da je potreben le majhen gib za izboljšanje stanja. Potegnil je namreč glavo navzgor od telesa in temu je sledila cela hrbtenica.

Svoje ugotovitve je opisal v knjigi Uporaba samega sebe, kjer vključuje telo in duha v enost. V začetku tega stoletja je Alexander odpotoval v Anglijo, kjer je s svojo tehniko pomagal mnogim ljudem. Umrl je leta 1955 in od tedaj se je Alexandrova tehnika kot nauk, ki povečuje zavest o telesu in izboljšuje uskladitev, razširila po celem svetu.

Več o Aleksandrovi tehniki lahko najdete na:
- http://www.alexandertechnique.com/at.htm

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.