Aromaterapija

 aromaterapijaAromaterapija je ena od oblik zdravilstva, ki uporablja hlapne tekoče rastlinske snovi, znane kot eterična olja in druge aromatične sestavine rastlin. Njen namen je vplivati na človekovo zdravje in počutje. Danes aromaterapijo delimo na štiri skupine: medicinska aromaterapija, popularna in ezoterična aromaterapija, holistična aromaterapija in znanstvene raziskave dišav. Najbolj se uporablja holistični pristop k zdravljenju, kar pomeni, da ne zdravi zgolj simptomov ampak splošno telesno stanje – dušo in telo kot celoto.

 

Sem spadajo tudi navodila za zdrav način življenja, prehranjevanje ter telesne in druge dejavnosti za krepitev zdravja. Pri aromaterapiji velja, da so bolezenska znamenja posledica porušenega energijskega ravnovesja, zdravljenje z eteričnimi olji pa pomaga pacientovemu telesu, ki se skuša samo pozdraviti. Aromaterapevt skuša s celostnim pristopom ugotoviti prave vzroke bolezenskih težav in jih s pravilno izbiro kombinacije eteričnih olj odpraviti.

Aromaterapija je splošen pojem, ki se nanaša na vse običaje, kjer uporabljajo eterična olja, včasih v kombinaciji z ostalimi alternativnimi metodami ali duhovnim verovanjem. Najbolj pogosta je uporaba eteričnih olj pri inhaliranju, masaži ali drugi topikalni uporabi (masaža, kopeli, obkladki, nega kože).

Uporaba aromatičnih snovi pa sega v daljno preteklost. Stare civilizacije kot, so Egipčani, Grki in Rimljani so uporabljale dišeče rastline za zdravljenje telesnih in duševnih težav že tisočletja. Odkrivali so, kako goreče veje in listi nekaterih rastlin delujejo na človeka uspavalno ali pa vplivajo na čutne zaznave.

 

Aromaterapija v medicini

V Evropi, zlasti v Franciji od koder izvira, je aromaterapija vključena znotraj splošne medicine. Uporaba antiseptičnih, protivirusnih, protiglivičnih in antibakterijskih lastnosti olj, pri nadzoru nad infekcijami, se poudarja pri pristopih, ki jih poznajo prebivalci severne Amerike. V Franciji so nekatera eterična olja regulirana kot zdravila na recept, ki jih predpiše zdravnik. Francoski zdravniki uporabljajo tehniko imenovano aromatogram, na podlagi katerega se odločijo, katero eterično olje bodo uporabili.

aromaterapija

Najpogostejša uporaba eteričnih olj je z masažo, kopelmi, obkladki in z inahalacijo.

 

Delovanje eteričnih olj

Eterična olja, eterična olja iz lesa in drugih naravnih hlapnih organskih spojin, delujejo na različne načine. Na ravni vonja aktivirajo limbični sistem in čustveni center v možganih. Če jih apliciramo na kožo (pogosto v obliki "masažnih olj", tj 1-10% raztopina eteričnega olja v oljnem vehiklu), aktivirajo termične receptorje, ter ubijejo mikrobe in glivice.

 

Načini uporabe

Najpogostejša uporaba eteričnih olj je z masažo, kopelmi, obkladki in z inhalacijo – direktno, parno inhalacijo in indirektno inhalacijo z izparilniki.

 aromaterapija

 

Farmakološki učinki eteričnih olj

  • Antibakterijsko delovanje: In vitro testiranja so potrdila antibakterijski učinek nakaterih olj kot so eterično olje rožmarina, nageljnove žbice, limete, cimeta in čajevca.
  • Protivirusno delovanje: Eterična olja čajevca, limonine trave, sandalovine, ingverja, timijana, ožepa in peperminta so pokazala učinkovitost v in vitro testiranjih proti virusu herpesa
  • Protiglivično delovanje: Eterična olja sivke, timijana, nageljnovih žbic, brina in čajevca so pokazala protiglivično delovanje v in vitro testiranjih.
  • Protivnetno delovanje: V in vitro raziskavah so potrdili protivnetno delovanje nageljnovih žbic, cimeta, žajblja, evkaliptusa, črne kumine in lovorjevega lista
  • Anksiolitično  delovanje: Pri preiskušanju na živalih so ugotovili anksiolitično učinkovitost pri sivki, vrtnici in angeliki.
  • Protibolečinsko delovanje: eterično olje rdečega bora, navadnega brina, evkaliptusa, sivke, rožmarina.
  • Antidepresivno delovanje: eterično olje bergamota, grenivke, grenke pomaranče, muškatne kadulje, sivke, mandarine, majarona.
  • Delovanje proti prebavnim težavam: eterično olje korena angelike, bergamonta, bazilike, pehtrana, nemške kamilice.

 Varnost

Pozor! Nekatera pogosta eterična olja so lahko zelo strupena in niso primerna za uživanje. Nenamerno uživanje se lahko zgodi, če eteričnih olj ne hranite zunaj dosega otrok.

Vir: wikipedija

 

Več prispevkov o aromaterapiji najdete TUKAJ.

 

 

 

 

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.