Kiropraktika

 

KiropraktikaKiropraktika je veja alternativne medicine, s poudarkom na diagnosticiranju, zdravljenju in preprečevanju motenj skeletnomišičnega sistema, predvsem hrbtenice. Kiropraktika predpostavlja, da te motnje vplivajo na celoten organizem preko delovanja na živčni sistem. Osnovna ideja kiropraktike je ta, da ima telo sposobnost samozdravljenja, ter da sta zgradba telesa (predvsem zgradba hrbtenice) in njegovo delovanje med seboj povezani - cilj kiropraktike je torej vzpostavljanje ravnovesja med zgradbo in delovanjem.

 

Manualno zdravljenje hrbtenice so poznali že v starem Egiptu in Grčiji, izvajal naj bi jo tudi Hipokrat v 5. stoletju pred našim štetjem. Po svetu obstaja več različic kiropraktike.

Za začetek kiropraktike, kot jo poznamo danes, štejemo leto 1895, ko jo je ustanovil Američan Daniel David Palmer. Menil je, da lahko ročna "nastavitev" oz. manipulacija hrbtenice ozdravi oz. pomaga pri okvari. Palmer je trdil, da premik kateregakoli dela okostja lahko stisne živce, se pravi komunikacijske kanale in tako okrepi ali oslabi njihovo sposobnost za prenašanje in s tem izzove premočno ali preslabotno funkcijo, oziroma motnjo, ki ji pravimo bolezen. Neznatni premiki vretenc (kar imenujemo tudi subluksacije) lahko povzročijo veliko različnih simptomov - ne le bolečin v predelu hrbta, temveč tudi glavobole, slabo prebavo, astmo in psoriazo.

Prvi Palmerjev pacient je bil njegov pomočnik Harvey Lillard, ki naj bi že 17 let imel težave s sluhom zaradi poškodbe hrbtenice. Po nekaj dnevih naravnavanja hrbtenice se je Lillardu sluh skoraj popolnoma povrnil.

Resnejše raziskave idej kiropraktike se niso začele pred letom 1970. Do sredine 90-ih let se je povečalo zanimanje za šolanje na tem področju, kar je pripomoglo k večji kvaliteti in k postavljanju kliničnih smernic, ki so priporočale kiropraktiko pri lajšanju akutnih bolečin v spodnjem delu hrbtenice. Kljub temu, da je kiropraktika podvržena skromnim ali neenotnim raziskavam o učinkovitosti, predstavlja pomembno vejo alternativne medicine, število pacientov se povečuje in v zadnjem času je kiropraktika tudi vedno bolje sprejeta s strani uradne medicine.

Princip zdravljenja

Moderna kiropraktika temelji na treh hipotezah:

- obstaja povezava med hrbtenico in zdravjem preko živčnega sistema,

- subluksacije negativno vplivajo na zdravje

- če subluksacije odpravimo, opazimo izboljšanje ali odstranitev bolezni.

Subluksacija

Pod pojmom subluksacija si v medicini predstavljamo nekaj drugega kot v kiropraktiki. Subluksacije vplivajo preko spinalnih živcev - blokirajo naravno komunikacijo ali povzročajo bolezen na kakšen drugačen način.

Poznanih je več teorij, kako naj bi subluksacija vplivala na zdravje, vendar nobena ni bila popolnoma potrjena. Kljub mnogim kritikom, je Ameriško Združenje Kiropraktikov leta 1996 sprejelo soglasje, da ta način zdravljenja pomembno izboljša ali odpravi zdravstvene težave ravno preko osredotočanja na subluksacijo. Leto kasneje so izdali monografijo, v kateri navajajo, da odstranitev subluksacije vključuje izboljšanje delovanja celotnega organizma, vključno z zdravjem, odnosom med zdravnikom in pacientom ter spremembe v živčnem, mišičnem, vezivnem tkivu.

Spinalna manipulacija

Gre za aplikacijo določene sile na specifičen predel telesa oziroma posameznega tkiva s terapevtskim namenom. S spinalno manipulacijo (prilagajanje) odpravljamo subluksacije, izvedena pa mora biti specifično na pravem predelu hrbtenice.

Pri spinalni manipulaciji se poveča območje gibljivosti vretenc preko fiziološkega območja, vendar pri tem ne uničimo sklepne strukture.

 

Indikacije

Kiropraktika je uporabljana največkrat pri okvarah skeletno-mišičnega sistema, vendar pa 11-19% pacientov nima takih težav (terapija se torej ne izvaja samo pri bolečinah v hrbtenici in vratu).

Kiropraktiki zdravijo paciente s skeletnomišičnimi problemi, približno 60% od teh imajo bolečine v spodnjem delu hrbtenice (v ZDA se 13% teh pacientov poslužuje kiropraktike). Druga pogosta indikacija je bolečina v vratu katero kiropraktiki zdravijo s spinalno manipulacijo na zgornjem predelu hrbtenice. Manipulacija hrbtenice je uporabljena tudi v drugih strokah (osteopatija, fizioterapija, medicina), vendar se je v kiropraktiki izvede več kot 90%.

Objavljenih je bilo mnogo študij, da vzroki za probleme v hrbtenici izvirajo iz notranjih organov. Kiropraktika se uporablja tudi pri težavah respiratornega trakta, poškodbah ki ne vključujejo hrbtenice, prebavnih in menstrualnih težavah, infekcijah ušes, težavah v nosečnosti, pri infekcijah, dermatoloških boleznih kože in akutnih težavah urinarnega trakta.

Zdravljenje

Določeni kiropraktiki uporabljajo za zdravljenje tudi druge metode kot so: segrevanje, hlajenje, elektroterapija, predlagajo tudi zdrav način življenja, hujšanje in relaksacijo.

 

Kiropraktika danes

Nekateri kiropraktiki dandanes vidijo kiropraktiko kot eno izmed metod alternativne medicine, vendar je v večini držav obravnavana kot pomoč uradni medicini. Kiropraktiki so uradno prepoznani v približno polovici držav sveta, v Indiji, Kitajski, Rusiji, delih Evrope in predvsem v J Afriki pa kiropraktika ni uradno prepoznana.V ZDA se na leto porabi med 2,4 in 4 bilijonov $ za kiropraktično zdravljenje.

Kiropraktika je v ZDA financirana s strani Medicare-a, velik del tudi s strani javnih in zasebnih zavarovalnic, večine organizacij za vzdrževanje in skrbi za zdravje ter ostalih organizacij.

V vseh 50-ih zveznih državah ZDA podeljujejo licence kiropraktikom. Okrog 60.000 kiropraktikov trenutno izvaja prakso v Severni Ameriki (trikrat več kot med leti 1970 in 1990). Delež populacije, ki uporablja kiropraktiko, se je v zadnjih 24. letih podvojilo. Kiropraktika se zelo hitro širi; samo v ZDA vsako leto konča izobraževanje na tem področju več kot 4,000 študentov, v ZDA je bilo leta 2010 približno 100.000 kiropraktikov.

Varnost

Kiropraktika v splošnem velja za varno, v kolikor je izvajana pravilno in s strani izkušenih kiropraktikov. Manipulacija se šteje za varno, a kljub temu lahko (tako kot tudi pri ostalih terapevtskih pristopih) pride do zapletov. Poznani so stranski učinki, tveganja in kontraindikacije (kiropraktično zdravljenje se ne izvaja pri osebah z revmatoidnim artritisom , pri nestabilnih sklepih, prav tako je potrebna previdnost pri osteoporozi in ostalih boleznih, kjer je prednostno zdravljenje mehkih tkiv in uporaba manjših sil). Redko pride pri manipulaciji hrbtenice (predvsem zgornjega dela) do zapletov, ki vodijo v trajno disfunkcijo hrbtenice ali smrt. Obstaja možnost za poškodbo vratne arterije pri kiropraktičnem posegu vratu. Nekateri kiropraktiki prakticirajo rentgensko slikanje pacientov tudi večkrat letno, kar poveča možnost za nastanek raka.

 

Povzeto po: Wikipedija

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.