Manualna medicina

 

manualna medicinaManualna medicina je posebna osteopatska tehnika zdravljenja, ko zdravnik, manualni terapevt, s posebnimi prijemi na vretenca, sklepe ali mišice ustvarja pogoje, da se oboleli del vrne v prvotno stanje. Manualna medicina je že dolgo poznana. Že Hipokrat je v svojih knjigah opisoval zdravljenje bolečin v sklepih in hrbtenici s posebnimi ročnimi prijemi. V zadnjih desetih letih pa se je zdravljenje hrbtenice brez operacije ali zdravil v svetu zelo razvilo.

Manualna medicina dopolnjuje ostale konvencionalne tehnike zdravljenja, izvajajo pa jo lahko izključno zdravniki s končano medicinsko fakulteto, metoda diagnostike vključuje tudi ostale metode, kot so rentgen, CT, MR itd. Osnova manualne terapije je diagnostika, ki poleg pregleda obstoječe dokumentacije obsega še manualni pregled hrbtenice, sklepov, mišic in živčnega sistema.
Hrbtenjača, ki jo varujejo vretenca hrbtenice, je z ostalimi deli telesa povezana z živci, ki prehajajo skozi medvretenčne odprtine. Ti živci so lahko vegetativni in uravnavajo delovanje posameznih organov, motorični, ki uravnavajo gibanje ali senzibilni, ki prenašajo razne dražljaje v možgane. Okvare teh živcev lahko povzročijo nepravilno delovanje organov, oslabljeno mišično moč in bolečino. Eden od možnih vzrokov okvare je pritisk vretenca, medvretenčne ploščice ali mišic na živec. Z manualno terapijo je možno ta pritisk na živec zmanjšati in s tem so dane osnove za ozdravitev obolelega mesta.

Manualna medicina se marsikje v svetu že sprejeta kot dopolnilna tehnika zdravljenja gibalnega sistema in jo uvrščajo v razred dopolnilne oz. komplementarne medicine.
Za marsikatere indikacije je lahko bolj učinkovita, bolj varna predvsem pa bistveno cenejša od klasičnih tehnik zdravljenja
Manualna medicina je tudi pri nas del uradne medicine, vendar le pod pogojem, da jo izvaja zdravnik s končano medicinsko fakulteto, specializacijo iz nevrologije, fiziatrije ali ortopedije ter z dodatno kvalifikacijo specialista manualne medicine.
Zdravljenje z manualno medicino obsega zdravljenje bolečin v vseh treh predelih hrbtenice (vratni, prsni in ledveni), zdravljenje sklepov in simptomov, ki so povezani s problemi hrbtenice, kot so
- glavoboli,
- vrtoglavice,
- bolečine v sklepih, rokah, nogah, mravljinčavost itd.
Večina teh simptomov namreč povzroča pritisk mišic ali vretenca na živce, kar povzroča bolečine, pri glavobolih pa gre največkrat za pritisk na vratno arterijo, kar povzroča zmanjšanje cirkulacije krvi v možgane.

Bolečine v križu so eden najpogostejših simptomov, predvsem pri moških. Lahko je vzrok hernija diska, v ostalih primerih gre za pritisk mišic, posledice skolioze ali ostale degenerativne spremembe

Drugi najpogostejši simptom so bolečine v vratnem delu hrbtenice, ki največkrat posledično povzročajo glavobole in vrtoglavice zaradi pritiska vretenca ali mišice na arterijo vertebralis.

Manualna terapija je izredno učinkovita tudi pri zdravljenju otroške idiopatske skolioze. Gre za bolezen, ki jo je potrebno zdraviti v fazi rasti otroka, čeprav takrat sama bolezen ne povzroča bolečin, temveč le vidno geometrično nepravilnost drže. Kasneje, ko človek odraste in se pojavijo bolečine je žal možna le ustavitev ali upočasnitev napredovanja bolezni.

Simptomi in indikacije:

Glavni simptomi:
- bolečine v hrbtenici, sklepih, mišicah
- glavoboli, vrtoglavice
- bolečine ali mravljinčenje v rokah ali nogah ;
- omejena gibljivost sklepov

Nekatere indikacije:
- Obolelost in bolečine v hrbtenici na osnovi osteohondroze
- Hernia diska - pritisk medvretenčne ploščice na živec
- Otroška idiopatska skolioza I. in II. stopnje
- Nepravilnosti krvnega obtoka v hrbtenični arteriji
- Problemi glavobola, vrtoglavice in nespečnosti
- Bolečine v prsnem košu
- Artroza sklepov - koleno, rama, kolk
- Pritisk mišic na živce
- Ramensko - lopatični periartritis


Po čem se manualna medicina razlikuje od kiropraktike?

Manualna terapija je vrsta osteopatske tehnike za zdravljenje gibalnega sistema in ima skupne korene z pri nas bolj znano kiropraktiko. Od nje se razlikuje predvsem:
• po tem, da mora imeti manualni terapevt visoko medicinsko izobrazbo, specializacijo ustrezne smeri (fiziatrija, nevrologija, ortopedija) in ustrezno specializacijo manualne medicine;
• po načinu in vrsti diagnostike z upoštevanjem vseh diagnostičnih metod uradne medicine;
• po tehniki zdravljenja, ki je praviloma mehkejša in manj direktna;
• po spremljajočih tehnikah masaže, kjer je najbolj pomembna t. im. PIR masaža - postizometrijska relaksacija za sprostitev obhrbteničnih mišic.
Manualna terapija je lahko zelo učinkovita, vendar je njeno področje uporabe omejeno predvsem na nekatere bolezni hrbtenice in gibalnega sistema.

Vir: Mo-gy

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.