Reiki

 

reikiReiki je alternativna metoda zdravljenja ali samozdravljenja s polaganjem rok, ki ga je leta 1922 razvil Japonski budist Mikao Usui. Beseda reiki je sestavljena iz besede rei, ki pomeni »univerzalno« in se nanaša na raven duha in telesa ter besede ki, ki pomeni življenjsko vitalno energijo, ki se pretaka po telesu živih bitij. S polaganjem rok terapevt preide v stanje ravnovesja, enotnosti z Univerzumom. S pretokom življenjske vitalne energije lahko doseže ravnovesje v vseh celicah telesa in ozdravljenje na vseh ravneh.

 

V vsakem bitju naj bi krožila univerzalna življenjska energija. S pomočjo te energije naj bi zdravili telo, um in duha. Do te energije lahko pride vsak, vendar le ob prisotnosti reiki terapevta. Velja prepričanje, da ta energija potuje iz rok terapevta na telo pacienta oziroma na del telesa, kamor terapevt postavi dlani. Pri tem ni potrebna predhodna diagnoza, saj ta energija teče tja, kjer je potrebno. Pacient lahko sprejema to energijo od terapevta tudi na daljavo. Ta proces vključuje posebne simbole, s pomočjo katerih se vzpostavi začasna povezava med terapevtom in pacientom in tako lahko potuje energija med njima. Pri tem razdalja ni pomembna.

 

Kako poteka terapija?

Pacient se uleže na masažno mizo in se skuša sprostiti. Pri reikiju se vedno uporabljata obe roki in sicer z dlanmi, obrnjenimi navzdol. Pri tem so vsi prsti, s palcem vred, iztegnjeni in se držijo skupaj.

Terapevti dlani položijo na tako imenovane reiki položaje in jih pustijo sproščene, brez kakršnega koli pritiska. Lahko pa terapija poteka tudi brez neposrednega dotika, tako da terapevt samo približa dlani določenemu delu telesa. Energija življenja "ki", ki zdravi, pa naj bi pri tem potovala skozi čakre sredi dlani in skozi konice prstov. Ko energija začne teči, ponavadi terapevt in zdravljenec to občutita kot toploto (lahko tudi mravljince) na izpostavljenih delih telesa. Pri tem velja prepričanje, da če oseba, ki se zdravi, potrebuje hlad, ji terapevtove dlani to tudi posredujejo. Prav tako naj bi ob zdravljenju terapevt čutil nekakšne ciklične občutke, katerim mora slediti s svojimi dlanmi po predelih telesa.

Terapija se ponavadi opravlja v tišini, lahko pa tudi ob spremstvu tihe glasbe, tako da je pacientu omogočena tudi čustvena sprostitev. Reiki se lahko uporablja tudi v kombinaciji z dragimi kamni in kristali. Zdravljenje se prične pri glavi in nadaljuje proti spodnjim točkam telesa (skupno naj bi bilo teh točk med 12 in 20). Terapijo lahko opravlja bodisi en sam terapevt ali pa se seanse udeleži več terapevtov. Takšna terapija celega telesa traja od 45 do 90 minut. Reiki pa se lahko prakticira tudi kot metoda samozdravljenja.

 

 

Reiki terapija

 

Po zdravljenju ali pa že med seansami se telo prične razstrupljati, najpogosteje ko zdravilec prvič dobi uglasitev za reiki. Znaki, ki kažejo na to, so driska, diureza, telo izloča močnejše vonjave, lahko se pojavi celo izpuščaj, prisotni so lahko znaki prehlada, izcedek iz nosu ali pa pretirano potenje. Zdravilec mora pacientu povedati, da naj teh znakov ne poskuša zatirati, ampak naj telesu dovoli, da se na svoj način znebi strupov. Takšna detoksikacija ponavadi traja le nekaj dni. Očiščevalna reakcija pa se razlikuje od bolezni po tem, da se človek kljub simptomom počuti dobro. Bolezen po tej stopnji zelo hitro izzveni.

Reiki velja za pozitivno naravnano zdravljenje, ki ne more škodovati nobenemu bitju. Vendar pa je za uspešno zdravljenje potrebno sprejemanje le te metode. Tisti, ki dvomijo v nemedicinski način zdravljenja, zavračajo energijo, čeprav privolijo v zdravljenje. Zdravilec tako oviro začuti in je posledično brez moči.

 

Kako deluje Reiki?

Jamske risbe iz kamene dobe, egipčanski zapisi, stara grška antika in mlada krščanska doba so dokaz, da je polaganje rok ena izmed najstarejših metod zdravljenja. Zdravitelji s polaganjem rok prenašajo svojo lastno energijo in vitalnost na bolnika, vendar niso njen izvor, temveč so samo prevodniki. Pri tem se energija zdravitelja izčrpa, zato jo mora po opravljeni terapiji pridobiti nazaj, da prepreči lastno izčrpanost.

Terapevti so kanal univerzalne, zdravilne energije, ki zajema vse oblike življenja v vesolju in se prenaša skozi roke in pomaga pri uravnovešanju samega sebe in zdravljenju drugih. Zdravitelj mora z vajami doseči stanje notranje praznine, ki mu nato dovoljuje prenos čiste energije zdravljenja na bolnika. Z vzdrževanjem tega stanja, ponovnimi terapijami in upoštevanjem kozmičnega reda, je prehod energije boljši. Roke se lahko polagajo v avro (therapeutic touch) ali direktno na telo (reiki).

Reikist išče motnje v telesu in jih poizkuša odpraviti. S polaganjem rok terapevt preide v stanje ravnovesja, enotnosti z Univerzumom. S tem doseže ravnovesje v vseh celicah telesa in ozdravljenje na vseh ravneh. Verjamejo, da med terapijo lahko bolnik dobi uvid, iz kje izhaja njegova bolezen.

Nekateri se začnejo zavedati problemov, ki so jih dolgo potiskali v podzavest in tako najdejo novo življenjsko pot. Učinki reikija so odvisni od posameznika in se spreminjajo glede na obdobje. Nekateri začutijo olajšanje takoj, pri drugih se na začetku bolezen še poglobi in izboljšanje nastopi šele po določenem času. Z reikiem dopolnjujemo naravno zdravljenje, izvaja pa se tudi pri zdravih ljudeh, za hitrejšo duhovno in osebnostno rast.

 

Vir: Wikipedija

 

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.