Študija: Celice komunicirajo in sprejemajo skupne odločitve

 

celicaSosednje celice si izmenjujejo informacije s pomočjo kemičnih signalov. Še več, po komunikaciji odločitev o tem, kaj bodo počele, sprejmejo skupaj, kaže nova študija.

 

 

 

Vsaka celica telesa ima enak genom. Pa kljub temu celice počnejo različne stvari in potujejo v različne smeri. Odločitev, kam se premakniti - in ali to sploh storiti - sprejemajo na podlagi kemičnih signalov iz njihove okolice, so sporočili z Univerze v Emoryju, kjer sta o tem nastala dva znanstvena članka (1 in 2 v reviji PNAS).

"Celice se pred premikom pogovarjajo s sosednjimi celicami in primerjajo zapiske," je povedala Ilya Nemenman, teoretična biofizičarka in soavtorica obeh objav.

Raziskovalna skupina, ki obsega tudi znanstvenike z univerz Yale, Purdue in John Hopkins, je odkrila, da proces celične komunikacije poteka podobno kot otroška igra 'telefon'. Vsaka celica se "pogovarja" le s sosednjo in da bi informacija prešla od celice 1 do celice 3, jo mora posredovati vmesna celica 2. Tako kot pri igri tudi tukaj prihaja do popačenj. Sodeč po raziskavi, se pri celicah to zgodi nekje po četrti liniji.

Raziskava je nastala na celicah mišjih mlečnih žlez, znanstveniki pa so na njeni podlagi zgradili tudi matematični model lienarnega posredovanja bioinformacij.

"Usmerjena migracija celic je pomemben dejavnik tako pri raku kot pri razvoju organov in tkiv. Drugi raziskovalci lahko naš model uporabijo tudi drugje, na zelo različnih področjih zdravstva in bolezni," je povedala Nemenmanova.

Avtor: Al. Ma., 15.01.2016

Vir: www.rtvslo.si

 

Celoten članek lahko preberte na tej povezavi.

 

Foto: Kozzi

 
2012 © Alternativno Zdravljenje - alternativno-zdravljenje.si
Vse pravice pridržane | Izdelava spletne strani - 1in1.si
Pomembno! Vsi podatki, objavljeni na tem spletnem portalu so izključno informativne narave in jih uporabite kot vir splošnih informacij. Prav tako vse informacije na tem spletnem portalu nimajo namena nadomestiti pregleda in posveta z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki sta edina kvalificirana in poklicana za presojo vašega zdravstvenega stanja in za posredovanje zdravstvenih nasvetov glede vaše morebitne bolezni oz. vaših zdravstvenih težav. Mnenja avtorjev objavljenih prispevkov, objavljenih na tem portalu ne odražajo nujno tudi mnenja skrbnikov portala Alternativno-zdravljenje.si.